Pasta de porumbele

       Se cunoaşte şi sub numele de coţobrei, coroabe, mărăcine, porumbel etc.
       Fructele de padure, cum sunt porumbelele, macesele, odata cu sfirsitul lunii septembrie sunt numai bune de cules. Porumbelele, acele fructe un pic mai mari ca afinele, de un albastru violet arata a fi coapte odata cu inceperea scolilor, dar inca nu nunt foarte bune, abia dupa ce cade bruma, ating maximul de vitamine si minerale pe care le contin. Ca aproape orice fruct, porumbelele contin 86% apa, restul de 14% fiind zaharuri, minerale, vitamine. Fructele de porumbar, care se coc in perioada septembrie-noiembrie, contin importante cantitati de vitamina C, saruri de calciu si magneziu avand efect tonifiant si antidiareic. Sunt sunt folositoare si ca DEZINFECTANT al cailor urinare, in ARTITE si in GUTA.
       PORUMBARUL este cunoscuta din vechime, fiind folosita la prepararea unui amestec din fructe de planta, miere de albine, foarte util in tratamentul gutei si al afectiunilor de stomac.
       Ca planta medicinala, porumbarul, numit stiintific Prunus spinosa, se recomanda in hemoragie, afectiuni renale, dischinezie biliara, uremie, guta, tulburari de crestere, cura de slabire.
       Calciu, magneziu, zinc, fier, potasiu sunt minerale pe care le gasim in porumbele. Fierul este indispensabil organismului, se afla in hemoglobina globulelor rosii, iar scaderea lui duce la anemie.
       Potasiul este cel care aduce beneficii inimii. Lipsa lui din organism are ca rezultat fluctuatiile batailor inimii, devenind aritmice. Magneziul se gaseste, in general, in toate frunzele verzi, in seminte, in cereale, dar si in porumbele. Constipatia, pierderea poftei de mancare, dureri de cap si acele ace in maini si picioare-carceii, sunt semne posibile ale lipsei magneziului.
       Dintre toate fructele de padure, porumbelele sunt cele mai bogate in tanin. Taninul elimina bacteriile prin locurile pe unde trece, incepand cu gura, gat, stomac, intestin. Taninul indeparteaza tartrul de pe dinti.
       Porumbarul este folosit in tratarea afecţiunilor renale, artritism, boli de vezică urinară sau biliară, cistite, dermatoze, diaree, dizenterie, dureri de inimă, dureri de stomac, enterite, erupţii tegumentare, gută, hemoragii uşoare, hipertensiune arterială, litiază renală, nefrite, nevroze, tuse convulsivă, uricemie.
       Siropul de porumbe se recomanda in afectiuni pulmonare, cate trei linguri pe zi in cure de o luna.

        MODUL DE PREPARARE AL PASTEI DE PORUMBELE
       - Ca medicament natural pasta de porumbele se poate prepara in stare cruda la 1litru pasta se adauga 1kg miere poliflora si 20 ml tinctura propolis se va consuma inainte de masa 1-2 lingurite. Se poate prepara si cu celelalte produse din gama noastra, pentru o polivitaminizare cat mai completa. Este indicat pentru o eficientizare cat mai buna a se face tratament de cel putin 3 luni si se poate continua tot anul cu pauza de 10 zile intre trimestre.
        - Pentru gem (marmelada) se introduce 400 - 700 g zahar pentru un litru pasta, se fierbe aproximativ 30 minute, apoi se introduce fierbinte in borcanele sterilizate.
        - Pentru nectar la un litru pasta se adauga un litru apa, se introduce 200 - 400 g zahar, se fierbe aproximativ 20 minute. La finalul fierberii se abauga o aspirina la un litru continut.
        - Pentru sirop se introduce 2 litri de apa la un litru pasta si 2 kg zahar. Se fierbe aproximativ 20 minute.
        Se poate consuma ca atare (fara miere, propolis).
        Temperatura de pastrare.
        Se va pastra la frigider sau se va congela continutul.